همه چیز درباره ﻓﻠﻮﮐﺴﺘﯿﻦ
(fluoxetine) چیست؟
ﻓﻠﻮﮐﺴﺘﯿﻦ ﯾﺎ ﻫﻤﺎن ﭘﺮوزاک که ﺧﺎﺻﯿﺖ ﺑﯽ اﺷﺘﻬﺎﯾﯽ آن ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪه ﺧﯿﻞ ﻋﻈﯿﻤﯽ از ﺧﺎنم ها ﺑﺮای ﻻﻏﺮ ﺷﺪن ﻓﻠﻮﮐﺴﺘﯿﻦ را ﻣﺼﺮف کنند و از طرفی خاصیت انرژی بخشی و عدم خواب آلودگی آن باعث شده خیلی از بیماران افسرده و مضطرب به راحتی مایل به مصرف آن باشند، فلوکستین از داروهای ضد افسردگی که ماده ای به نام سروتین را در مغز بیماران افسرده را افزایش می دهد و در درمان بیماری هایی چون افسردگی ماژور ، افسردگی پس از زایمان، افسردگی فصلی، اختلال پانیک، و اختلال وسواس جبری و فکری ، و پرخوری عصبی کاربرد دارد و فلوکستین همانند داروهای دیگر ضد افسردگی مثل سیتالوپرام،پاروکسین، سرترالین می تواند خلق و روحیه بیمار افسرده را افزایش دهد و افسردگی را درمان نماید.
عوارض فلوکستین یا ﭘﺮوزاک
ضعف حافظه، رویاهای نامعمول، سردرد، افزایش زمان انزال، اضطراب، خشکی دهان، علائم شبه سرماخوردگی، لرزش، حالت تهوع،کاهش اشتها،عصبانیت، تعریق، خواب آلودگی، عوارض پوستی.عوارض جانبی رایج شامل سوء هاضمه ، مشکل در خواب ، اختلال عملکرد جنسی ، از دست دادن اشتها ، خشکی دهان ، بثورات و رویاهای زنده است. عوارض جانبی جدی شامل سندرم سروتونین ، شیدایی ، تشنج ، افزایش خطر بروز خودکشی در افراد زیر 25 سال و افزایش خطر خونریزی است. اگر به طور ناگهانی متوقف شود، ممکن است یک سندرم ترک با اضطراب ، سرگیجه و تغییرات حسی ایجاد شود.
نحوه مصرف فلوکستین
فلوکستین در ایران بصورت کپسول های 10 و20 میلی گرم برای بزرگسالان و شربت برای کودکان در داروخانه ها موجود می باشد و همچنن با نام پروزاک(prozac) هم هست، چون فلوکستین روی معده اثر دارد بهتر است جهت جلوگیری از تهوع و استفراغ و درد معده بعد از غذا خورده شود و همچنین به علت اثز بی خوابی و جلوگیریز از کابوس های شانه دکتر فرامرز ذاکری روانپزشک وروانکاو در تهران توصیه می کنند که بیماران افسرده فلوکستین را در ط روز و خصوصا بعد از صبحان میل بفرمایند.
درمان فلوکستین
اختلال عملکرد جنسی
اختلال عملکرد جنسی ، از جمله از بین رفتن میل جنسی ، آنورگاسمی ، خشکی واژن و اختلال نعوظ ، از عوارض جانبی است که معمولاً در درمان با فلوکستین و سایر SSRI ها دیده می شود. در حالی که آزمایش های اولیه بالینی میزان نسبتاً کمی از اختلال عملکرد جنسی را نشان می داد ، مطالعات اخیر که تحقیقات در مورد آنها به طور فعال در مورد مشکلات جنسی سؤال می کند ، نشان می دهد که میزان بروز این مشکل بیشتر از 70% است.
بارداری و شیردهی
در نوزادانی که در اواخر بارداری در معرض SSRI قرار دارند ، ممکن است خطر فشار خون پایدار ریوی نوزاد افزایش یابد. داده های محدود از این خطر حمایت می کنند ، اما FDA به پزشکان توصیه می کند که SSRI هایی مانند فلوکستین را در طول سه ماهه سوم کاهش دهند. سرترالین به دلیل عبور کمتر از جفت و شیر، در حاملگی و شیردهی به سایر SSRI ها ترجیح داده می شود.
تداخل
داروهای گروه بازدارندههای بازجذب سروتونین (SSRI) مانند فلوکستین هرگز نباید همزمان با داروهای از گروه بازدارندههای مونوآمین اکسیداز (MAOI) مصرف شوند؛ چرا که این دو گروه دارو با هم تداخل دارویی دارند و مصرف همزمان آنها منجر به مسمومیت دارویی و ابتلا به سندروم سروتونین میشود و حتی میتواند منجر به مرگ شود.
روانپزشکان و متخصصین مغز واعصاب فلوکستین را برای درمان اختلالات زیر بکار می برند:
اختلالات افسردگی اساسی
اختلالات افسردگی پس از زایمان
اختلال افسزدگی فصلی
سندروم پیش از قاعدگی
اختلال وسواس فکری و عملی
اختلال اضطراب جدایی کودکان
اختلال افسردگی در کودکان
اختلال استرس و اضطراب
اختلال پرخوری عصبی
اختلال فوبیا
با توجه به کاربرد فلوکستین در درمان خیلی از اختلالات روانپزشکی، این متخصصین مغز و اعصاب و روان هستند که تشخیص می دهند فلوکستین را کجا و به چه صورتی بکار ببرند پس مردم نباید خود سرانه و بدون نظر روانپزشک مصرف کنند چه بسا دچار عوارض جانبی فلوکستین بشوند.
منبع : ویکی پدیا